Bukovina Natuurreizen
Avontuurlijke natuur- en vogelreizen in Centraal-Europa.

 

Bukovina (of Boekovina, Roemeens: Bucovina; Oekraïens: Bukovyna; Pools en Duits: Bukowina)

 

De regio Bukovina bestond al ten tijde van het Ottomaanse Rijk (1299–1922) waar het ook tot 1775 toe behoorde. Vanaf dat jaar was het een onderdeel van het Habsburgse Koninkrijk waarvan het centrum bestond uit het huidige Oostenrijk en Hongarije. Na WOI werd het een deel van Roemenië. Als gevolg van het Molotov-Ribbentrop Pact (1939) is de helft van het gebied in het begin van WOII ingenomen door Rusland. Nog steeds behoort dit deel tot de Oekraïne en de rest tot Roemenië.

 

De Duitse vertaling van Bukovina is Buchenland (=Beukenland). Vermoedelijk heeft dit te maken met het feit dat de oostgrens van het verspreidingsgebied van de beuk (Fagus sylvatica) loopt door o.a. Polen, Tsjechië en Roemenië.

 

In turbulente tijden en door overbevolking zijn in het verleden veel inwoners uitgeweken naar andere landen. In de VS is tegenwoordig nog The Bukovina Society of the Americas actief (www.bukovinasociety.org). De geschiedenis van de Bukovina is illustratief voor die van een groot deel van Centraal-Europa.