Voorjaarsreis naar de Elbe 

Za 20 t/m di 23 mei 2017

 

Natuurlijke rivierdalen met uiterwaarden die vrijwel jaarlijks, soms meerdere keren, onder water stromen zijn in heel Europa zeldzaam. Het aanleggen van rivierdijken en het omvormen tot agrarisch gebied hebben de ruimte voor de meeste rivieren behoorlijk ingeperkt.


In de regio van Gartow, in de Duitse deelstaat Nedersaksen, is men al bijna 40 jaar bezig met het verwerven en beheren van gronden om ze in een zo natuurlijk mogelijke staat te houden of terug te brengen. Het gebied (Elbtalaue) hoort tot het oorspronkelijke overstromingsgebied van de Elbe. Voor de bescherming tegen hoog water zijn wel dijken aangelegd maar de invloed van de rivier is hier nog duidelijk te merken. We vinden hier veel drassige graslanden (beemden) met een zeer gevarieerde flora. Uitgestrekte bossen en ook heide maken deel uit van dit landschap.


Veel diersoorten die in zo’n landschap thuis horen zijn hier aanwezig, soms in grote aantallen. Een van de eerste projecten in Duitsland om de kraanvogel te beschermen is hier een succesverhaal geworden. Jaarlijks broeden er minimaal 15 paartjes op betrekkelijk korte afstand van elkaar. Ook de ooievaar en de bever voelen zich hier thuis en soms kan je een zeearend waarnemen omdat er in de buurt een horst is. ’s Avonds en ’s nachts hoor je er honderden boomkikkers die om aandacht vragen.


Voor de liefhebbers van natuur, wandelen, fietsen of recente historie is er veel te zien. In de tijd van de Duitse tweedeling was de Elbe de grens tussen de 2 Duitslanden. De tweedeling heeft ook hier zijn sporen nagelaten. Nog altijd zijn de verschillen in landschap, architectuur en welvaart aan beide kanten van de Elbe goed te zien. Op een aantal plaatsen is het mogelijk om met een pontje over te steken.


Van 20 t/m 23 mei organiseren wij een lang weekend naar de Elbe. In de regio Gartow verblijven we in een klein hotel/pension. Afhankelijk van de interesse van de deelnemers gaan we te voet, per fiets of met de auto locaties bezoeken om een goede indruk te krijgen van de omgeving. Desgewenst kunnen deelnemers er ook geheel zelfstandig op uit trekken.

 

PROGRAMMA

 

20 - 05 / 09.00 uur: Vertrek vanuit Liempde of desgewenst ‘s-Hertogenbosch. Rond 14.00 uur komen we aan bij het hotel-pension in de buurt van de Elbe. In de middag is er een eerste verkenning van het gebied;
21- 05 / 09.00 uur: Afhankelijk van de interesses van de deelnemers gaan we vandaag wandelen, fietsen of per busje een aantal bezienswaardigheden bezoeken. Deelnemers kunnen ook zelf een dagprogramma maken en er alleen of met een paar op uit trekken. Zo kunnen bijvoorbeeld de liefhebbers van vogels, planten of (cultuur-)historie hun eigen accent in het programma leggen. De gids kan hierbij desgewenst adviseren;
22 - 05 / 09.00 uur: Ook vandaag is er weer alle vrijheid om te genieten van de omgeving. In overleg met de deelnemers wordt besloten waar we heen gaan, waarbij ook nu weer individuele uitstapjes geen probleem zijn;
23 – 05 / 09.00 uur: Vandaag staat een ochtendwandeling op het programma. Na de lunch vertrekken we weer naar Nederland.

 

De aangeven tijden zijn bij benadering.

 

DEELNEMEN

Er wordt gereisd per minibusje. Er reist een Nederlandstalige gids mee. Indien gewenst, halen we deelnemers op vanaf het NS station ’s-Hertogenbosch. Het maximum aantal deelnemers is 8. De kosten zijn € 570,00 per deelnemer. De eenpersoonskamer toeslag is € 30,00.
In deze kosten zijn begrepen de reis vanaf het opstappunt, koffie/thee/frisdrank onderweg, lunches, diners, overnachting met ontbijt, fietshuur, pont en eventuele tolgelden en toegangsgelden van de te bezoeken locaties of uitkijkposten voor zover dat binnen het kader van deze reis is aangegeven.
Alcoholische dranken, persoonlijke aankopen, e.d. zijn niet inbegrepen.
Opgave is mogelijk door je per mail aan te melden bij info@bukovina-natuurreizen.nl.
Graag willen we dan, behalve je volledige naam, je telefoonnummer en emailadres, weten of je op de vermelde tijd naar het opstappunt in Liempde komt of dat we je komen ophalen bij het NS-station in ’s-Hertogenbosch en of er eventueel zaken zijn, bijv. een dieet of lichamelijke beperking, waarmee we tijdens deze reis rekening moeten houden.
Na de aanmelding sturen we je een factuur. Aanmeldingen worden op volgorde van ontvangst gehonoreerd.

 

 

Voor eventuele vragen of verdere informatie kan je mailen naar                  info@bukovina-natuurreizen.nl of bellen naar 06-10667638 (Gerard van de Sande).