Estland is het land in noordwest Europa met verreweg de hoogste dichtheid aan bruine beren van de hele regio. De lage bevolkingsdichtheid en veel voedselrijk gemengd bos zijn hiervan belangrijkste oorzaken. Erg spannend is het om zo’n grote beer van dichtbij waar te nemen. Dit gebeurt dan doorgaans na zonsondergang en vanuit een veilige schuilhut. Soms moet je er de hele nacht voor waken. Er is echter ook kans om zo in een nacht meerdere beren, eventueel met nakomelingen, te zien. Tijdens ons laatste bezoek zagen we, terwijl we aan het wachten waren op een of meer beren, dassen, vossen en wasbeerhonden. Alleen al dat maakte deze nacht geslaagd.

 

September is de bronsttijd voor de meeste hertachtigen in Europa. Dit geldt ook voor de grootste vertegenwoordiger van deze familie, de eland. Dit is de periode waarin deze imposante dieren zich veel beter laten zien dan normaal. De geslachtshormonen zorgen er dan voor dat de normale schuwheid of minstens afstandelijkheid voor even naar de achtergrond verdwijnt. Het is onvergetelijk om te zien en te horen hoe de elanden zich vol overgave storten op het verwekken van een nieuwe generatie.

 

Samen met een partner uit Estland organiseren we in September een reis naar een paar nationale parken in Estland. Het belangrijkste doel van deze reis is het waarnemen van bruine beren en elanden. Details als programma, data en kosten van deze reis worden binnenkort op deze site gepubliceerd. De gids is Engelstalig.

 

 

Wil je er zelfstandig op uit trekken in Estland? Er zijn uitgestrekte nationale parken, cultuurhistorisch interessante kleine steden en dorpen en een stil en weids platteland. Samen met onze partner uit Estland kunnen wij je helpen met advies, vervoer, boekingen voor overnachtingen, etc. Laat ons per mail -info@bukovina-natuurreizen.nl- weten wat de plannen en wensen zijn en wij komen daar snel op terug met een voorstel en/of offerte.