Roemenië ligt in het zuidoosten van Europa. Het land heeft een kleine 22 miljoen inwoners waarvan er 2,3 miljoen in de hoofdstad Boekarest wonen. Door het autarkische beleid van de toenmalige dictator Ceausesçu was het land tot 1989 vrij geisoleerd. Na een opstand is Ceausesçu in dat jaar afgezet. Hierna kwamen er betere betrekkingen en meer handel met het buitenland. Sinds 2007 is het land lid van de Europese Unie.

 

Boekarest is de hoofdstad en het industriële en commerciële centrum van Roemenië. De stad ligt in het zuidoosten aan de rivier de Dambovita. Tussen de wereldoorlogen werd de stad "Klein Parijs" of "Het Parijs Van Het Oosten" genoemd vanwege de elegante uitstraling. Sindsdien is een groot deel van het historisch centrum verwoest of beschadigd. Eerst gebeurde dit door de Tweede Wereldoorlog, later door de aardbeving van 1977 en niet het minste door de politiek van systematisering onder Nicolae Ceausesçu, waarvoor hele stadsdelen moesten wijken. Een belangrijke bezienswaardigheid is het parlementspaleis, voorheen het huis van het volk. Met meer dan 2000 zalen en kamers is dit het grootste gebouw van Europa.

 

Roemenië heeft een goed ontwikkeld systeem van openbaar vervoer. Het stelsel van wegen verkeert in slechte staat. Slechts een kwart van de wegen is goed begaanbaar. Er is 550 kilometer snelweg.

 

De Karpaten verdelen Roemenië in drie landstreken, ten noordwesten Transsylvanië, ten zuiden Walachije en ten oosten Moldavië. Langs de kust, ten oosten van de Donau, ligt de Dobroedzja. Het zuiden van Roemenië bestaat vooral uit vlakte, de Beneden Donauvlakte. In het midden van het land, in Transsylvanië is er sprake van een hoogvlakte. Het uiterste westen van Roemenië bestaat ook uit vlakte, de Westervlakte.

 

Bukovina is een historische regio die nu voor de helft in Roemenië ligt en voor de helft in de Oekraïne. Het gebied ligt deels in en deels ten oosten van de Karpaten. Bukovina is onder andere bekend om zijn aan de buitenkant met fresco's beschilderde kloosters uit de 15de en 16de eeuw.

 

Roemenië is erg rijk aan natuur. Er zijn oerbossen en het land heeft bijvoorbeeld de grootste populaties lynxen, wolven en bruine beren van Europa. Ruim 25% van het land is begroeid met bos. Een uitgebreid stelsel van nationale parken en nationale reservaten is opgericht om de soortenrijkdom te behouden. Nationale parken zijn er 14 en nationale reservaten meer dan 350.

 

Na de Wolgadelta is de Donaudelta de op een na grootste delta van Europa. Deze delta herbergt met zijn talrijke meren, moerassen en bossen meer dan 1200 verschillende plantensoorten, 300 soorten vogels en 45 zoetwatervissen. Er komen onder andere twee soorten pelikanen en twee soorten aalscholvers voor. Verder zijn er vele reigersoorten erg algemeen en kan je er ook regelmatig de ibis aantreffen. Tijdens de voor- en najaarstrek zijn hier miljoenen vogels aanwezig die elders in Europa broeden. Het gebied is zeer visrijk. Er leven vooral veel karpers, maar ook de zalm, steur (de Beluga en de Gladbuik) en de meerval komen er voor. De Het belangrijkste bos ligt in de buurt van het dorpje Letea. Het is een oud gemengd loofbos met veel eiken.

 

Behalve in Roemenië strekt het gebergte de Karpaten zich uit over nog zes Europese landen (Tsjechische Republiek, Polen, Slowakije, Oekraïne, Hongarije en Servië). De hoogste top is iets hoger dan 2500 meter. Grote natuurgebieden bevinden zich in de Roemeense Karpaten. De belangrijkste hiervan zijn het Retezat Nationaal Park, waarvan een gedeelte oerbos is, en het Rodna Nationaal Park. In deze nationale parken zijn de grootste populaties van bruine beren en wolven aanwezig.